Mormors Äppelkaka med limegrädde

I kväll bjöd jag över familjen på en krispig äppelkaka, Kusin Bella var med i köket och komponerade ihop en spännande gräddblandning till med inslag av lime och ingefära. Resultatet blev väldigt bra och kakan beskevs som smakrik, krispig, saftig och fin :)
Kaka 8-10 bitar
125g smör
1 1/2 strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal från en 1/2 citron
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3-4 äpplen
Kardemummacristp:
1 msk hela kardemumma kärnor
50g smör
1 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa socker och smör pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i mjölken och citronskalet. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver,kardemumma och vaniljsocker. Häll smeten i smord form med löstagbar kant,ca 24 cm i diameter. Skala och skär äpplerna i bitar, fördela äppelbitarna över kakan.
Gör kardemummacrisp:
Börja med att stöta kardemumma kärnor i en mortel. Smält smöret. Blanda alla ingredienserna med det smälta smöret till en smulig massa. Strö crispet över kakan. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 35 min. Servera med Bellas limegrädde.
Limegrädde:
3dl vispgrädde som vispas lätt
1/2 tsk färsk riven ingefära
rivet skal av en lime (använd gärna ett cicileringsjärn)
1/2 msk strösocker
//Mormor Karina

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0