Kokosrulle med smak av pepparkaka


Det här behövs till en rulltårta:

3 ägg

1½ dl socker

1 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk färdigblandade pepparkakskryddor


Fyllning:

150 g smör

1 dl florsocker

2 äggulor

2 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

½ tsk pepparkakskryddor

2½ dl rostade kokosflingor


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader


2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör smeten slät


3. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda botten ca 5 min. Sockra lätt på kakan och stjälp den upp och ner på ett smörpapper. Låt kallna.


4. Sänk ugnen till 200 grader. Bre ut kokosen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta kokosen i ugnen tills den fått fin färg ca 5 min. Håll koll så att de inte bränns, det går fort så får kokosen färg.


5. Gör fyllningen. Rör smör och florsocker poröst och tillsätt därefter äggulorna, en i taget under omrörning. Blanda sist ner vaniljsocker, kakao, pepparkakskrydda och de rostade kokosflingorna.


6. Bred smörkrämen på den kalla kakan. Rulla ihop den och skär upp så tjocka eller tunna skivor du har lust med.


Kolarutor



Botten:

7 dl fin glutenfri mjölmix

1 dl socker

225g rumsvarmt margarin eller smör


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en dag. Lägg degen på ett bakplåtspapper, tryck ut lite. Lägg sedan ett bakplåtspapper på degen och kavla ut den tunt. Lyfta över till en liten långpanna ca 25 gånger 30 cm. Grädda i ca 20 min.


Kolasås:

175 g smör

2dl socker

3 dl grädde

1,5 msk sirap


Blanda allt i en kastrull. Låt koka i ca 1 timme


Topping:

250g Mörkblockchoklad


Bred kolasåsen över den färdiga kakan och låt svalna.  Smält den mörka blockchokladen och bred över den kalla kakan. Skär kakan i rutor som sedan delas till trekanter.

 


Mormors havrekex



Havrekex

Detta är väldigt goda kex som blir som små mjukkakor. Receptet är för en stor sats ca 90 st.  Men det går givetvis bra att halvera den. Frys in kexen när de svalnat så att de inte blir så torra.

1l mjölk

1 kg havregryn

500 g smör

4 dl socker

50 g hjorthorn salt

11 dl glutenfri fin mjölmix plus de man behöver till utbakning

Gör så här:

1. Sätt ugnen 250 grader.

2. Smält smöret i en stor panna tillsätt mjölken och sockret. Låt blandningen bli ljummen.

3. Tillsätt havregrynen och rör så att det blir som en gröt.

4. Stjälp upp det på ett bakbord eller arbetsbänken och låt svalna. Under tiden blandar man hjorthornsaltet med mjölet.

5. Knåda in mjölblandningen i gröten.

6. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit och ta ut kakor med ett runt mått t ex. en stor tekopp eller ett pepparkaksmått.

7. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt nagga varje brödkaka med en gaffel.

8. Grädda i mitten av ugnen ca 6 min.

9. Låt svalna under bakduk.


Även vi som inte är glutentottar gillar denna glutenfria variant av havrekex.
/ Mormor

glöggmys med grannarna!

Hejhej alla glada!♥
Just nu är vi på glögg hos grannarna Patrik och Mickan. Vi är bjudna på gott decemberfika,pepparkaks rulltårta,chokladknäck och glögg. Mycket mysigt! Julmusiken spelar i bakrunden och ute är det mycket snö som glittrar och glimmrar. Kan det bli mycket bättre än så en lördag i december?! Håll utkik Mickan kommer att dela med sig av sina recept!

chokladknäck och annat gott!
/kram från Freja,Karolina o Grim


cupcakes

Hejhej!
Jag och Grim har bakat cupcakes! Dom blev jättegoda! Vi har inte hunnit fota dom, men när vi har gjort det så lägger vi upp bilder+receptet så håll ögonen öppna!:)
/Freja och Grim

dumlekakor

Hejhej,sitter och mumsar på en dumlakaka som min mormor har bakat! Dom är väldigt goda så jag tänkte lägga ut receptetm,tyvärr så har jag ingen bild på dom.
Dumlekakor:
200g smör
1 dl socker
4 1/2 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
2 påsar dumle
2 paket nobless
gör så här:
blanda smör,socker,mjöl och bakpulver till en deg och låt degen stå kallt 45 minuter. Rulla till kulor och lägg i aluminiumformar på en plåt.Tryck en dumle i varje kula. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Lägg på en nobless när kakorna tagits ur ugnen.
/Freja

Mormors Äppelkaka med limegrädde

I kväll bjöd jag över familjen på en krispig äppelkaka, Kusin Bella var med i köket och komponerade ihop en spännande gräddblandning till med inslag av lime och ingefära. Resultatet blev väldigt bra och kakan beskevs som smakrik, krispig, saftig och fin :)
Kaka 8-10 bitar
125g smör
1 1/2 strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
rivet skal från en 1/2 citron
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3-4 äpplen
Kardemummacristp:
1 msk hela kardemumma kärnor
50g smör
1 1/2 dl glutenfri mjölmix
1/2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa socker och smör pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i mjölken och citronskalet. Rör ner mjölet som blandats med bakpulver,kardemumma och vaniljsocker. Häll smeten i smord form med löstagbar kant,ca 24 cm i diameter. Skala och skär äpplerna i bitar, fördela äppelbitarna över kakan.
Gör kardemummacrisp:
Börja med att stöta kardemumma kärnor i en mortel. Smält smöret. Blanda alla ingredienserna med det smälta smöret till en smulig massa. Strö crispet över kakan. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 35 min. Servera med Bellas limegrädde.
Limegrädde:
3dl vispgrädde som vispas lätt
1/2 tsk färsk riven ingefära
rivet skal av en lime (använd gärna ett cicileringsjärn)
1/2 msk strösocker
//Mormor Karina

Välkommen!

Varmt välkomna till vår nya blogg som kommer att handla om vår glutenfria vardag! I vår familj är alla glutenintoleranta och vi brukar kalla oss själva "glutentottar".Vi som kommer att blogga är Mamma Karolina som är "glutentott" sedan 20 år tillbaka, dotter Freja som är 12 år och "glutentott" sedan 4års ålder och sonen Grim 9 år "glutentott" sedan 1års ålder.I den här bloggen kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter,recept på både mat och bak samt våra nära och käras bästa glutentips och kanske ett och annat recept. Hoppas ni vill följa våran blogg,kramar från oss♥


Välkommen till min nya blogg!


Varmt välkomna till vår nya blogg som kommer att handla om vår glutenfria vardag! I vår familj är alla glutenintoleranta och vi brukar kalla oss själva "glutentottar".Vi som kommer att blogga är Mamma Karolina som är "glutentott" sedan 20 år tillbaka, dotter Freja som är 12 år och "glutentott" sedan 4års ålder och sonen Grim 9 år "glutentott" sedan 1års ålder.I den här bloggen kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter,recept på både mat och bak samt våra nära och käras bästa glutentips och kanske ett och annat recept. Hoppas ni vill följa våran blogg,kramar från oss♥
RSS 2.0