Kokosrulle med smak av pepparkaka
Det här behövs till en rulltårta:
3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk färdigblandade pepparkakskryddor
Fyllning:
150 g smör
1 dl florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
½ tsk pepparkakskryddor
2½ dl rostade kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör smeten slät
3. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Grädda botten ca 5 min. Sockra lätt på kakan och stjälp den upp och ner på ett smörpapper. Låt kallna.
4. Sänk ugnen till 200 grader. Bre ut kokosen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta kokosen i ugnen tills den fått fin färg ca 5 min. Håll koll så att de inte bränns, det går fort så får kokosen färg.
5. Gör fyllningen. Rör smör och florsocker poröst och tillsätt därefter äggulorna, en i taget under omrörning. Blanda sist ner vaniljsocker, kakao, pepparkakskrydda och de rostade kokosflingorna.
6. Bred smörkrämen på den kalla kakan. Rulla ihop den och skär upp så tjocka eller tunna skivor du har lust med.
Kolarutor
Botten:
7 dl fin glutenfri mjölmix
1 dl socker
225g rumsvarmt margarin eller smör
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en dag. Lägg degen på ett bakplåtspapper, tryck ut lite. Lägg sedan ett bakplåtspapper på degen och kavla ut den tunt. Lyfta över till en liten långpanna ca 25 gånger 30 cm. Grädda i ca 20 min.
Kolasås:
175 g smör
2dl socker
3 dl grädde
1,5 msk sirap
Blanda allt i en kastrull. Låt koka i ca 1 timme
Topping:
250g Mörkblockchoklad
Bred kolasåsen över den färdiga kakan och låt svalna. Smält den mörka blockchokladen och bred över den kalla kakan. Skär kakan i rutor som sedan delas till trekanter.
Mormors havrekex

Havrekex
Detta är väldigt goda kex som blir som små mjukkakor. Receptet är för en stor sats ca 90 st. Men det går givetvis bra att halvera den. Frys in kexen när de svalnat så att de inte blir så torra.
1l mjölk
1 kg havregryn
500 g smör
4 dl socker
50 g hjorthorn salt
11 dl glutenfri fin mjölmix plus de man behöver till utbakning
Gör så här:
1. Sätt ugnen 250 grader.
2. Smält smöret i en stor panna tillsätt mjölken och sockret. Låt blandningen bli ljummen.
3. Tillsätt havregrynen och rör så att det blir som en gröt.
4. Stjälp upp det på ett bakbord eller arbetsbänken och låt svalna. Under tiden blandar man hjorthornsaltet med mjölet.
5. Knåda in mjölblandningen i gröten.
6. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit och ta ut kakor med ett runt mått t ex. en stor tekopp eller ett pepparkaksmått.
7. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt nagga varje brödkaka med en gaffel.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 6 min.
9. Låt svalna under bakduk.
Även vi som inte är glutentottar gillar denna glutenfria variant av havrekex.
/ Mormor
glöggmys med grannarna!
Hejhej alla glada!♥
Just nu är vi på glögg hos grannarna Patrik och Mickan. Vi är bjudna på gott decemberfika,pepparkaks rulltårta,chokladknäck och glögg. Mycket mysigt! Julmusiken spelar i bakrunden och ute är det mycket snö som glittrar och glimmrar. Kan det bli mycket bättre än så en lördag i december?! Håll utkik Mickan kommer att dela med sig av sina recept!
chokladknäck och annat gott!
/kram från Freja,Karolina o Grim
cupcakes
dumlekakor
Mormors Äppelkaka med limegrädde

Välkommen!
